Zelf de overgedragen pijn ontvangen

dagOpening

Ik krijg niet de erkenning waar ik naar verlang.
Mauk: Dat gebeurt regelmatig neem ik aan. Maar kennelijk raakt dit je nu?

Ja, het gaat om mijn moeder. Zij honoreerde mij niet op haar boekpresentatie met een boek over wat ze heeft meegemaakt.
Mauk: Wat verlangde je daarvan?

Ik had gehoopt op heling en erkenning. Ik heb er zoveel behoefte aan dat ze zich ook tot mij verhoudt ten aanzien van het verleden. Ik ben ook bezig de gevolgen van het verleden te helen, ook de gevolgen die ik via haar heb doorgekregen.
Mauk: Je verlangen is dat de lijn van heling expliciet wordt doorgetrokken naar jouw generatie en naar wat jij daarin ter hand genomen hebt.

Ja, dank je. Ze zei tegen mij alleen maar: daar ligt het boek voor jou.
Mauk: Ze heeft dit thema niet in de lange lijn van de generaties gelegd en het daarin persoonlijk gemaakt.

Dat klinkt ook als veel gevraagd als je het zo formuleert.
Mauk: Wat maakt dat je dat zegt?

Ik denk dat ze dit naar eer en geweten gedaan heeft.
Mauk: Voor haar is het vast een helend traject geweest in wat ze beleefd heeft bij het op een rij krijgen van de informatie die ze nu aanbiedt opdat iedereen ermee mag doen wat hij of zij wil. Zij biedt wellicht vooral haar persoonlijke historische verslag aan.

Ja. Maar ik mis ook iets.
Mauk: Wellicht is dat de diepte van je geraaktheid die jij in jezelf bij al je zelfonderzoek hebt kunnen benaderen.

Ja, zoiets.
Mauk: Bij jouw diepe geraaktheid zit ook je wond en die schreeuwt om erkenning. De sensaties en gevoelens die daarin opkomen, kun jij alleen ontvangen. Natuurlijk zou je daarin samen willen zijn met haar. Maar het kan geen eis zijn. Jij mag verder gaan waar zij gebleven is.

Ja, en pijnlijk. Maar nu is het wel mijn eigen pijn. Dank je wel.


Mauk Pieper
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.