Voorbij je grenzen gaan

dagOpening

Mijn moeder had meer zorg nodig, die ben ik gaan geven. Het werd me te veel en in het contact met mijn moeder vond ik mezelf terug in agressie en razernij. Gelukkig zag ik in dat het zo niet verder kon en ben ik gestopt met zorg verlenen. Vervolgens nam ik het mezelf kwalijk dat ik zowel mijn moeder als mijn broers en zussen in de steek liet. Tot ik ineens zag dat er een diepe angst in mij schuilgaat, dat zij mij in de steek zullen laten.
Marijke: Je bent in de zorg voor je moeder voorbij je eigen grenzen gegaan. Wie heeft wie nu in de steek gelaten?

Het was haast een kwestie van of zij eronderdoor of ik eronderdoor. Ik ging meer en meer onderuit.
Marijke: Als je uit contact met jezelf in actie bent, loop je grote kans om onderuit te gaan. Het vraagt samenwerking met de vrouw die je geworden bent en luisteren naar de signalen van je lichaam. Je hebt het zover laten komen, dat stoppen de enige mogelijkheid was.

Ik lijk wel een hopeloos geval. Waarom lukt het mij niet? Ik ervaar boosheid naar mezelf. Hoe is het toch mogelijk dat ik elke keer weer in die valkuil trap?
Marijke: Liever jezelf bestraffen en afkeuren, dan toestaan hoe pijnlijk dit is. Hopeloosheid geeft je mogelijk ook de informatie hoe veel en vaak je voorbij je grenzen gaat. AU!

Het zit echt heel diep. Het is net alsof ik er niet doorheen kom. Mijn lichaam doet de laatste tijd heel zeer, alsof ik door een vrachtwagen overreden ben.
Marijke: Waar zou je doorheen moeten komen? Ben je nu bereid om je lichaam met al haar pijn te omarmen?

Ja, maar als je je vermogen om te voelen hebt verloren, hoe kun je dan in afstemming zijn?
Marijke: Wil je compassie brengen naar de vrouw die zolang niet in afstemming met zichzelf haar leven leidde? Had ze het anders gekund, dan had ze het anders gedaan.

Ik heb heel veel moeite met pijn.
Marijke: Meestal hebben we meer last van de ideeën over pijn: ‘men lijdt het meest om het lijden dat men vreest’. Pijn er laten zijn, kan het hart openhouden en je weer in contact brengen met je verlangens. Laat dat je motor zijn om ‘ja’ te zeggen tegen pijn. Wat overigens niet hetzelfde is dat je er blij mee moet zijn.

Dankjewel


Marijke Heetveld
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.