Vastzitten verergeren door eruit te willen

dagOpening

Afgelopen twee weken voelde ik me enorm down. Ik kwam er maar niet uit, niet met oefeningen, niet met mediteren. Tot ik vorige week bij de dagOpening het inzicht kreeg: dit is een patroon waar ik in vastzit! Dat gaf zo’n opluchting.
Pauline: In die dagOpening was er dus ineens ‘iemand’ die dit zag, waardoor je niet meer geïdentificeerd was met je gedachten.

Ja, ik zat zo vast in ‘ik kan het niet, ik snap het niet, ik weet het niet’.
Pauline: Je bent in die twee weken heel hard bezig geweest met uit die ellendige toestand te willen komen. Dat is ieders neiging; we willen niet wat er is, en willen wel wat er niet is. Met je inzicht ‘het is zo’, werd het rustig.

Ja, gek is dat eigenlijk.
Pauline: Het vastzitten voelt zo onaangenaam, dat je het weg wilt hebben.

Ik probeer het dan nog wel te verklaren.
Pauline: Dat is meer van hetzelfde; je hoopt dat als je het snapt, het dan over is.

Ja dat klopt. He bah.
Pauline: Mooi, dit is een onderkenning.

Ik zie ook de hardnekkigheid van al die gedachten.
Pauline: Dit is niet wat jij doet, dit gebeurt in al onze systemen. Een diep ingeslepen overlevingsstrategie om weg te rennen bij ongemakkelijke gevoelens. Het denken/voelen systeem maakt ervan alsof we in levensgevaar zijn. Bewuste ontwikkeling is je ook hier bewust van worden, het gebeurt. En ik ben ervan bewust.

Echt aanvaarden wat er is, dus. Dank je wel.


Pauline Botden
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.