Van uitstel naar compassievol kijken

dagOpening

Ik heb last van uitstelgedrag. Ik wil iets, ik weet dat het me ook veel gaat geven en toch stel ik het uit. Als ik me er uiteindelijk wel toe kan zetten, dan vind ik het meestal echt heel leuk om te doen en dan vraag ik mezelf af waarom ik het al die tijd heb uitgesteld. Dit gaat steeds zo.
Pauline: Er is een ‘ik’ die graag iets wil, die heeft een visie. En er is een ‘ik’ die saboteert dat dit gemanifesteerd wordt. Nu is het verwarrend om tegen beiden ‘ik’ te zeggen. Want wie ben jij dan? Daarom benoemen wij datgene wat automatisch gebeurt, “het gebeurt”. In dit geval is dat ‘de saboteur’.

Ik zie nu dat, als ik beide ‘ikken’ ben, dit vanzelf een strijd oplevert. Dit geeft wel rust. Maar wat nu?
Pauline: In de vraag ‘maar wat nu?’, lijkt de onrust direct weer op te komen.

Ja klopt, nu kom ik weer in gevecht. Dit is zo herkenbaar!
Pauline: Oké, laten we eens kijken wat er gebeurt wanneer je beide kanten in je bewustzijn houdt. Datgene wat je graag wilt en hetgeen je daarin belemmert. Houd ze beiden in je aandacht.

Dit voelt heel anders! Ik zit ook ineens rechtop.
Pauline: Je ziet beide aspecten van jezelf, je bent er niet mee geïdentificeerd. Is er nu strijd?

Nee! Het is meer: ‘zo is het’.
Pauline: Van hieruit kan het interessant zijn te onderzoeken wat de drijfveer is van ‘de saboteur’ in jou. Wat is het voordeel als hij optreedt, wat beschermt hij? Het heeft een functie en van hieruit kun je dat zien.

Dat heb ik vaker bekeken, alleen moest ik er dan doorheen om er geen last meer van te hebben.
Pauline: En wat gebeurt er nu?

Ik ervaar een enorme zachtheid nu, die saboteur is nu niet meer slecht.
Pauline: Prachtig. Door bewust beide kanten in je aandacht te houden, overstijg je die of-of houding. Nu is er ruimte voor een keuze vóór iets.

Ik zie nu dat ‘de saboteur’ me er ook van weerhoudt als een dolle ‘los’ te gaan. Daar put ik mezelf ook vaak in uit. Wat mooi zo!
Dank je wel.


Pauline Botden
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.