Ruzie met de avondklok

dagOpening

Ik heb veel gedoe met de avondklok. Ik heb er echt moeite mee.
Mauk: Er lijkt heel wat in je te gebeuren.

Het lijkt wel of iemand anders iets voor mij besloten heeft waartegen ik in opstand moet komen.
Mauk: Het klopt dat iemand anders besloten heeft.

Ik ben in gevecht met mijn vader zie ik nu. Ik zoek naar allerlei mogelijkheden om er onderuit te komen, terwijl ik helemaal geen behoefte heb om er ’s avonds uit te gaan.  
Mauk: Als Nederland volop draait hebben we de nationale ochtendmeditatie: in de file staan. Daarbij kun je je hele interne dynamiek op de file projecteren. Nu hebben we de avondklok.

Ik zie ineens hoe absurd mijn projecties zijn.
Mauk: En het raakt ook een serieuze kwestie. Een brand, ook de 'coronabrand', kun je niet alleen democratisch blussen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat maatregelen democratisch tot stand komen en kritisch gevolgd worden. Maar nu polderen we de maatregelen ook kapot, wat tot verlamming kan leiden. Ook speelt mee dat in ons collectief geheugen de avondklok uit de oorlog mee resoneert.

Het is fijn dat je het zo’n breed kader geeft waarmee ik kan wegen.
Mauk: Als je in jezelf bereid bent de avondklok ook even te nemen, is het weer hetzelfde geworden als een keuze om te mediteren. Dan heb je de kans om je hele interne dynamiek onder ogen te komen. Ineens zie je al je projecties, waardoor er ruimte in jezelf kan ontstaan.

Dat gebeurt nu al.
Mauk: Dat betekent niet dat je alles maar voor zoete koek moet slikken. Maar je gevecht kan tot rust komen, waardoor je wellicht helder kunt beschouwen en een bijdrage kunt zijn.  Mauk Pieper
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.