Nu even geen relatie

dagOpening

Ik ben sinds een tijdje het onderzoek ingestapt om geen relatie te beginnen en te zien vanuit wat ik een relatie wil. Ik zie dat ik zo’n grote zuignap heb waarmee ik me aan de ander vastplak.  
Mauk: Dit kan een hele vruchtbare tijd zijn, waarin je dingen onder ogen komt die binnen de relatie soms moeilijker te zien zijn.

Ja, het verlangen is groot om op mijn eigen poten te staan. En de behoefte om bij een ander te zijn is ook zo groot.
Mauk: En hoe verhoud je je daartoe?

Dan doe ik vaak maar alsof mijn behoeftes er niet zijn.
Mauk: De keerzijde daarvan is dat je afstand creëert. Niet alleen tot de ander, maar ook tot dat wat er zich in jou afspeelt.

Maar wat moet ik dan?
Mauk: Dit kan een verdiepende tijd zijn als je bij gevoelens van kwetsbaarheid en afhankelijkheid durft te blijven, zonder erop in te gaan.

Wat zou dat opleveren?
Mauk: Dan ga je alle gevoelens ervaren die je tot nu toe af kon dekken en compenseerde door je aan iemand vast te klampen. Je kunt pijn, frustratie, woede, angst en ook leegte gaan ervaren.

Geef mij die leegte dan maar.
Mauk: De leegte die je ervaart als je stopt met opvullen wordt ook wel de deficiënte leegte genoemd. Die wordt meestal niet als prettig ervaren. Het is een leegte die leeg aanvoelt. Dat is een heel andere leegte dan de leegte die vol aanvoelt.

Het raakt me nu ik zie hoe vaak ik mensen gebruik om die leegte op te vullen. Ik blijf maar uitglijden.
Mauk: Zo kun je het zien. Iedereen die zich vanuit het bewuste perspectief ontwikkelt, doorziet regelmatig compenserende mechanismen. Op het moment dat je ze doorziet en de onwaarheid daarvan tot je door laat dringen vindt er groei plaats.

Maar dat kan ik ook in een relatie doen.
Mauk: Zeker. Dan ondervind je waarschijnlijk de keerzijde van de leegte als benauwdheid. Soms is het waardevol om de kant te bekijken die omhoogkomt als je niet in een relatie bent. Doe er je voordeel mee nu dat toch zo is. Er komt vast weer een relatie waarin je de andere kant van de medaille onder ogen kunt komen en daaraan weer verder groeit.

Dank je wel.


Mauk Pieper
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.