Last van onzekerheid

dagOpening

Het is zo gewoon geworden voor me om mijn best te doen en alles te willen oplossen. Het is een hopeloze aangelegenheid. En als iets niet lukt maakt me dat onzeker en word ik bang.
Mauk: Wat maakt dit zo hopeloos?

Ik weet niet hoe ik hieruit kan komen.
Mauk: Wat zou het zijn dat je hierin zit?

Ik heb thuis geleerd dat ik pas O.K. ben als ik mijn best doe, altijd in de bres spring en met een oplossing kom.
Mauk: Zeg je daarmee dat in je gezin van herkomst dit de cultuur was?

Ja, zo zitten mijn ouders en mijn broer en zus er ook in.
Mauk: Vanuit het zijns-georiënteerde perspectief betekent dit, dat in je gezin van herkomst naar eer en geweten vanuit het Westerse dualistische perspectief geopereerd wordt.

Wat bedoel je daarmee?
Mauk: Mijn wedervraag is eerst: Ken je vanuit je zelfonderzoek en oefening de momenten dat je even helemaal samenvalt met jezelf?

Ja die momenten zijn er wel, bijvoorbeeld in of na een meditatie of ademsessie.
Mauk: Is ‘best doen‘, ‘alles willen oplossen en anders niet O.K. zijn’ en ‘onzeker en bang worden’ dan nog een issue?

Nee dan niet. 
Mauk: Daaraan kun je zien dat het een universeel gegeven is. Wanneer je niet weet te rusten in wie je bent, is wat er is niet O.K. en moet er iets komen wat beter is. En daar ben jij dan persoonlijk verantwoordelijk voor. Inderdaad een hopeloze situatie, omdat het niet op te lossen is met een andere mentaliteit, met positief doen of met schijnzekerheid.

Maar hoe dan wel?
Mauk: ‘Heel en compleet zijn’ kan door zelfonderzoek en oefening een diepe ervaring zijn en een zelfrealisatie. Dan verandert je hele situatie. Vanuit je heel en compleet zijn wordt de rest een eerlijk zoeken, met vallen en opstaan, wat dan niets afdoet aan wie je bent.

Ja ik zie het nu. Dank je wel.


Mauk Pieper
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.