Twee belangrijke afspraken staan op hetzelfde tijdstip in mijn agenda. Een training die ik geef en de begrafenis van mijn tante. Het lijkt een onmogelijke kwestie, bij beide wil ik aanwezig zijn.

Het regelen
Ik ken het heel goed, dat ik het wel ga regelen. Van alles een beetje, de middenweg… of me afsluiten voor 1 partij (meestal de kant waar ik de minste weerstand verwacht) en kiezen voor de andere. Hoe ik ook schuif met tijden, praat over mogelijke oplossingen of de beslissing aan de ander wil laten, het wordt alleen maar onrustiger in me. Ik krijg dit niet ‘opgelost’.  

Positie nemen
Ik wil dit ook niet oplossen, elke mogelijke oplossing laat me met een gevoel van ontevredenheid achter. Ondertussen komt de betreffende dag dichterbij. Ik neem de positie in dat ik bij de begrafenis wil zijn. Dat betekent dat ik er een deel van de training niet bij zal zijn. Voor degene met wie ik de training geef is dit geen optie, die wil me in de training hebben. Hier komen we niet uit.
 
Aankijken
Ik word stil, wil een laag dieper dan ‘ik doe wat ik wil’ of ‘ik pas me wel aan’. In het stilzitten komt iets omhoog waarvan ik niet wist dat het me nog dwarszat in de samenwerking. Ook komt er pijn omhoog van een eerdere begrafenis waarin ik niet aanwezig was en daar achteraf spijt van had. Ongemakkelijk om bij te blijven, wel eerlijk om aan te kijken. 
 
Geen oplossing, wel vertrouwen
Blij met de ontstane helderheid in mij, ga ik terug naar mijn collega. We leggen allebei alles op tafel: verlangens, pijn, onrust, de dingen die nog dwarszitten… Het werkt bevrijdend, er ontstaat ruimte. Er is nog geen oplossing, maar wel vertrouwen. 
 
Het antwoord valt
We blijven even stil hierin. In de stilte valt het antwoord. Een antwoord dat wel eerder voorbij was gekomen in mij als oplossing, maar dat toen onbevredigend voelde. Nu komt het antwoord vanuit een laag dieper, ik voel een volte in mij, naar beide situaties. Alles is inclusief geworden nu.

Ken je het, dat je de dingen wel ‘regelt’? Dat je wel tot een oplossing komt, maar blijft zitten met een gevoel van ontevredenheid?

Anne Karen Bakker

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.