Ben ik nu bang of krachtig?

dagOpening

Kan het zijn dat ik aan de ene kant een heel angstig gedeelte in mezelf heb en dat ik aan de andere kant een deel heb dat daar heel agressief tegen is?
Pauline: Je hebt in je zelfonderzoek de ontdekking gedaan dat beide aspecten in jou aanwezig zijn, zowel ‘de angstige’ als ‘de angst-bestrijder’. De angstige ken je al langer, waar staat die ‘agressievere’ voor?

Die beschermt eigenlijk, waar de angstige zich achter kan schuilen.
Pauline: Dus dit aspect is krachtig en als het aangesproken wordt, kan angst rusten omdat het beschermd wordt.

Zo had ik het nog niet bekeken.
Pauline: En nu we het zo bekijken?

Ik vind het moeilijk ze uit elkaar te krijgen.
Pauline: Je ziet nu wel de mogelijkheid dat ze los van elkaar gezien en bekeken kunnen worden.

Dat is waar. Dat maakt me ook nieuwsgierig.
Pauline: Alle gewoontes die we hebben ontwikkeld kun je ook als verschillende aspecten van mens-zijn benoemen. Ieder aspect heeft een eigen functie. Je ‘ego’ identificeert zich echter met bepaalde aspecten en dan denk je dat jij dat bent. Omdat ze ook tegenstrijdig aan elkaar functioneren én doordat we overal ‘ik’ tegen zeggen, wordt dat een toestand; wat ben ik nou, ben ik nou verlegen of stoer, kwetsbaar of afgesloten? Ben ik nou bang of beschermend krachtig?

Dat zijn best lastige vragen.
Pauline: De beoefening is, om ze naast elkaar te zien en daarmee de gehechtheid, de voorkeuren, te doorbreken. De ‘Ik’ die de verschillende aspecten kan zien, heeft keuze welk aspect op welk moment naar voren kan treden, ten dienste van jou.

Ik zie ze nu los van elkaar. Als ze er allemaal mogen zijn, mogen ze ook allemaal even krachtig zijn!
Pauline: Hier getuig je van de grotere ‘Ik’.

Heel fijn, dank je wel.


Pauline Botden
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.