Ik ervaar vaak angst om mezelf uit te spreken.
Pauline: Wat kan er gebeuren als jij je uitspreekt?

Dat de ander het afkeurt of het niet begrijpt.
Pauline: Jij weet dus precies wat hierin kan gebeuren. Dat betekent dat je, bewust of onbewust, dit al eerder ervaren hebt. Wat gebeurt er met jou als een ander afkeurt of niet begrijpt wat je zegt?

Dat is enorm pijnlijk en ik voel me dan alleen. Wat ik zeg doet niet ter zake, ik doe niet ter zake.
Pauline: Wat gebeurt er nu, nu je dit erkent.

Ik voel mijn lichaam ontspannen en ik ben verdrietig.
Pauline: Nu ervaar je hoe het is om die pijn wel te hebben. Zodra je het idee krijgt om je uit te gaan spreken, wordt de herinnering aan deze pijn aangeraakt. Wanneer je dat niet wilt voelen, kun je het beeld naar de toekomst projecteren en dan zeg je: ik ben bang om me uit te spreken.

Ja dat herken ik. Het lijkt gemakkelijker te zeggen dat ik bang ben, dan kan me niks meer gebeuren.
Pauline: Het punt is dat het al gebeurd is; de pijn is al in je systeem aanwezig zodra je bedenkt dat je iets wilt uitspreken.

Ik besef ineens dat waar ik bang voor was, nu niet plaatsvindt: ik spreek me uit, ik blijf erbij en het wordt ontvangen.
Pauline: Nu kun je kiezen of je de nadruk wilt leggen bij het gegeven dat ik het zo goed heb kunnen ontvangen of bij het feit dat, door je uit te spreken, de mogelijkheid in jou geopend is dat jij ontvangen kunt worden.

Zo zeg, dank je wel.


Pauline Botden
Omega Levensschool

< naar inspiratie overzicht

Wil je wekelijkse inspiratie en / of de algemene nieuwsbrief ontvangen?

Voornaam

E-mailadres

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens, lees onze privacyverklaring.